Gratis Verzending in EU Ma-Vr voor 23:59 besteld, morgen in huis Ma-Vr voor 9:30 besteld, vanavond in huis (sameday € 5,95) 5316 klantenbeoordelingen (9.4)

Industriële woonstijl in handomdraai integreren in uw eigen interieur

Industriële woonstijl in handomdraai integreren in uw eigen interieur

De industriële revolutie en de industriële stijl zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe zit dit precies en wat houdt deze stijl anno 2018 in? Nog belangrijker: we leggen u uit hoe u op zeer gemakkelijke wijze uw eigen interieur deze stijl meegeeft.

Begin van de alles veranderende industriële revolutie

De industriële revolutie heeft voor een enorme verandering gezorgd. De kleinschalige werkplaatsen middenin het dorp verdwenen vanaf de 19e eeuw om plaats te maken voor fabrieken. Voor de consument had dit een groot voordeel, namelijk dat door grootschalige arbeid onder andere de meubels veel betaalbaarder werden. Producten konden immers nu veel sneller gemaakt worden, omdat door machines massaproductie mogelijk was geworden. Toen ging het snel met de economie. Wegen werden verbreed, spoorlijnen aangelegd en veel mensen trokken van de dorpen naar de grote steden door groei van de werkgelegenheid.

Vermoedelijke oorsprong industriële woonstijl

Waar de industriële stijl precies haar oorsprong vond, daarover verschillen de meningen. We moeten er in ieder geval een eeuw voor terug in de tijd. Het meest voor de hand liggend is dat het werd veroorzaakt door leegstaande fabrieken. Men kwam in die tijd namelijk tot de ontdekking dat het vaak goedkoper was om hetzelfde werk in lageloonlanden uit te laten voeren. Op die manier kwamen er fabrieken leeg te staan. Door de snelle bevolkingsgroei in de steden was er tegelijkertijd een gebrek aan woningen. De locaties van de oude fabriekspanden leenden hier zich uitstekend voor.

Ruw en stoer

Tegenwoordig is de industriële stijl populairder dan ooit. Nog steeds wordt de inspiratie gezocht in de vroegere fabrieken. In het kort gezegd is het de meest basic-stijl die er te vinden is. Alles draait om onbewerkte materialen en neutrale kleuren. Kale bakstenen muren waar de leidingen duidelijk zichtbaar overheen lopen, afgebladderd verf op betonnen muren… En ook wat betreft meubels is het niet erg als er deukjes te vinden zijn of er sprake is van verwering. Integendeel zelfs, want dit karakteriseert juist mede deze stijl. Basic materialen mogen dus gezien worden en hoeven niet verstopt te worden onder een dikke laag verf of uitgebreid geschuurd te worden. Niet alleen hip, maar ook kostenbesparend.

Als materiaal is metaal onlosmakelijk met deze stijl verbonden. Denk bijvoorbeeld aan stoere metalen lockers of stellingen als kasten. Het meest bekende object is toch wel het gebruik van fabriekslampen. Ook weer te herkennen aan de robuustheid ervan. Het wordt veel gebruikt als eettafellampen, maar ook een enkele lamp als vloerlamp wordt veel gezien in onze Nederlandse interieurs. Nadeel is wel dat deze lampen vrij prijzig zijn en er vaak lastig aan te komen is. Met een beetje geluk vindt u ze nog op een rommelmarkt, in de Kringloopwinkel of aan de straat bij het grof vuil. Een makkelijkere en wellicht goedkopere weg is het aanschaffen van nieuwe lampen met een oud karakter. Qua uitstraling gelijkwaardig aan de echte industriële lampen, maar dan voor een fijnere prijs.

De kracht van details

Nu is het gelukkig niet nodig om het hele interieur te vervangen om industriële invloeden de sfeer ten positieve te doen veranderen. Details maken het verschil wordt weleens gezegd. Dat geldt ook voor het toepassen van deze stijl. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een leuk bijzettafeltje of krukje met meubelpootjes van staal. U kunt een oud tafelblad gebruiken om hier zelf andere stalen meubelpootjes onder te laten zetten. Zoals u ziet in ons assortiment, hebben we volop keuzemogelijkheden. Onze stijlvolle hairpin-meubelpootjes zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Ze hebben een speelse uitstraling en zijn tevens beschikbaar in allerlei designs. En waar u ook voor kiest: onthoud dat juist bij de industriële stijl er niet binnen lijntjes hoeft te worden gewerkt. Pak deze vrijheid en gebruik het om uw eigen touch aan uw interieur te geven.